Koronavirüsü Çocuklara Nasıl Anlatılmalı
Bildiğimiz bir gerçek var ki: kaygı, bulaşıcı hastalıklardan daha hızlı yayılır.
Gündemde olan koronavirüs ya da genel olarak bulaşıcı hastalıklar çocuklara anlatılırken, çocukların aslında olayları yetişkinlerin bakış açılarına göre anlamlandırdıkları unutulmamalıdır. Çocukların tepkileri, evde aile bireylerinin, okulda öğretmenlerinin yaptığı yorumlara ve sergilediği tepkilere göre şekillenir.
Böyle konuların, yetişkinleri aşırı tedirgin etmesi ve bunun çocuklar tarafından fark edilmesi durumunda; çocuklarda, bu tür hastalıklara yakalanma, kendisine bir şey olacağı, anne-babasına ya da aile bireylerine bir şey olacağı kaygısı oluşabilir.
- Çocuğun ev içindeki tavır ve davranışlarda normalden farklı tepkiler gözlendiğinde uzman desteğine başvurulmalıdır.
- Yetişkin olarak koronavirüs ile ilgili kaygınız yüksek olsa dahi, çocuklarla konuyu ele alırken sakin kalmaya çalışmak faydalı olacaktır.
- Konuyla ilgili çocuklara ne düşündüklerini sormak, duygu ve düşüncelerini ifade etmelerine ortam hazırlamak, konunun neden gündemde olduğunu anlatmak iyi hissettirecektir.
- Çocuklarla, alınacak tedbirlerin hastalığı önleyebileceği, temizlik ve hijyene dikkat edilmesinin koruyucu etkisi olacağı üzerine abartıdan uzak ve sakin bir şekilde konuşulmalıdır.
- Çocukların konuyu daha kolay anlamalarını sağlamak için, “Bu koranavirüsün neden olduğu hastalık bir çeşit soğuk algınlığı veya grip olmak gibidir. Grip olduğumuzda dinleniriz ve iyileşiriz.” vb. açıklamalar yapılmalıdır.
- Yetişkinlerin aldığı önemlerin aynılarını çocukların da yapması durumunda bu vb. hastalıklardan kolaylıkla korunabileceği vurgulanabilir.
- Özellikle makul süre ve doğru şekilde el yıkama, kişisel temizlik, iletişim halindeyken gözetilebilecek mesafe hakkında “gösterip-yaptırma” uygulamaları yapılması faydalı olabilir.
- Ev içinde, tüm aile bireylerinin katılımıyla koruyucu önlemler çalışması yapılıp, kararlaştırılan önlemler, fotoğraflı ve kısa açıklayıcı bilgiler içercek şekilde evde uygun görülen bir ortama asılabilir.
- Çocuklarla, virüsün güçlerine karşı bizim güçlerimiz çalışması yapılıp, kağıt ya da karton üzerinde resimler yapılarak, güvende hissetmelerini sağlayacak somutlaştırma çalışmaları yapılabilir.
- Tüm ülkede ve tüm okullarda hastalıkla ilgili önlemlerin alındığı, yetişkinlerin ve çocukların temizlik konusunda gerekli özeni gösterdiği belirtilmelidir.
- Sosyal medyada yer alan her habere inanılmaması gerektiği, en doğru ve güncel açıklamaların yetkili kişilerce düzenli olarak yapıldığı bilgisi çocuklarla paylaşılmalıdır.
- Sağlıklı beslenmenin ve uyku düzeninin önemi de bu vesile ile bir kez daha hatırlatılabilir.
Acıbadem Okulları PDR Birimi tarafından hazırlanan bilgilendirme metnini bilgilerinize sunar, sağlıklı günler dileriz.